niedziela, 5 czerwca 2016

Pułapki żywności


Fundacja Akademia Rozwoju Kreatywnego sponsorowała prelekcję pt. "Pułapki żywności" w ramach działań szkoły "Trzymaj formę", dla wolontariuszy z Gimnazjum w Turzy Śląskiej. W tej ciekawej prelekcji wzięli również udział inni uczniowie tej szkoły.



Poniżej przedstawiamy parę refleksji uczniów na temat przeprowadzonej prelekcji, to co zapamiętali:
- że sport jest najważniejszy,
- tkanka tłuszczowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- na anoreksję chorują głównie dziewczyny w wieku 12-14 lat i 19-21 lat,
- najmniej ważny jest tłuszcz, produkty mięsne i ryby,
- anoreksja to choroba,
- bulimia to choroba powodująca apetyt po długiej głodówce i zwracanie pokarmu,
- Anoreksja - 15% schudnięcia to anoreksja. Zazwyczaj ludzie dalej widzą się grubymi,
- Bulimia są to napady jedzenia. Osoby z bulimią mają większy apetyt na słodycze.
- Piramida żywnościowa została zmieniona na samym dole; znajdują się tam sprawności fizyczne a później owoce i warzywa.

Uczniowi byli tak bardzo zainteresowani, że zadawali pani dietetyk rzeczowe pytania:
1. Jeśli ktoś ma candidę (drożdżaki) to całkowicie ma zrezygnować ze słodyczy?
2. Jak zrezygnować z jedzenia słodyczy?
3. Czy fruktoza i słodzik są zdrowymi cukrami?